Hoe The Beale Papers al meer dan honderd jaar intrigeren
13/12/2022
Ergens in Bedford County, in de Amerikaanse staat Virginia ligt een schat met een waarde van ongeveer 90 miljoen dollar begraven.
Al meer dan 100 jaar zijn schat- en gelukzoekers op zoek naar deze verborgen schat van Thomas Beale. Ze baseren zich op een pamflet dat J.B. Ward in 1885 publiceerde: The Beale Papers, Containing Authentic Statements About the Hidden Treasure in 1819 and 1821 Near Bufords, in Bedford County, Virginia, and Which Has Never Been Recovered. Het document beschrijft hoe Thomas Beale, die terugkeerde van een succesvolle mijnexploratie van de regio rond Santa Fe, paranoïde werd en de schat begroef in Virginia. Beale liet vervolgens een gesloten doos achter bij herbergier Robert Morriss in Buford's Tavern in Montvale. Hij gaf de herbergier de opdracht om de doos gedurende 10 jaar te bewaren en te openen als Beale in die tijd niet zou terugkomen. Beale kwam nooit meer terug, en de herbergier opende de doos 23 jaar later. Hij ontdekte drie documenten met honderden ogenschijnlijk willekeurige getallen. Voor zijn dood gaf hij de drie mysterieuze documenten door aan een goede vriend. Deze heeft gedurende twintig jaar zijn hoofd gebroken om de boodschappen in de documenten te ontcijferen. Met de tekst van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring als sleutel, slaagde hij er uiteindelijk in om het tweede van de drie documenten te ontcijferen. Het document bleek details te bevatten over de inhoud van de schat: “De eerste aanbetaling bestond uit 1014 pond goud en 3812 pond zilver, gedeponeerd in november 1819. De tweede was gemaakt op 18 december 1821 en bestond uit 1907 pond goud en 1288 pond zilver; ook juwelen, verkregen in St. Louis in ruil om transport te besparen, en ter waarde van 13.000 dollar.” Omdat hij de andere twee documenten niet kon oplossen, maakte de vriend de brieven met de gecodeerde boodschappen openbaar in het hierboven genoemde pamflet dat in 1885 werd gepubliceerd door zijn vriend James B. Ward. Sinds het verschijnen van het pamflet hebben ontelbaar veel schatzoekers een vergeefse poging gedaan om de schat van Beale te vinden.
Iedereen die denkt te weten waar de schat begraven ligt, is absoluut zeker van zijn eigen theorie. Niets kan de koppige schatzoekers op andere ideeën brengen. Dit fenomeen wordt in de psychologie beschreven als cognitive bias, vrij vertaald als cognitieve vooringenomenheid. Het is het fenomeen waarbij ons brein ons onbewust, maar heel overtuigd op een verkeerde gedachtegang brengt. Het zijn irrationele denkwijzen en redeneerfouten die bij vrijwel alle mensen op dezelfde manier onder dezelfde soort omstandigheden plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan informatie zo interpreteren dat deze strookt met onze bestaande opvattingen. Die kronkel in ons menselijk brein kan je perfect gebruiken om meer te halen uit je marketing. Als je teksten schrijft die perfect inspelen op de cognitive biases van je doelgroep, zal je hen makkelijker overtuigen en omzetten in echte kopers. Hieronder geef ik je enkele trucjes om slim in te spelen op de cognitive biases van je doelgroep:
Als copywriting bureau passen we deze en nog veel meer copy-technieken toe om teksten te schrijven die écht meer resultaten opleveren. Vandaar onze naam: Impact Copywriting. Benieuwd wat onze teksten voor jou kunnen opleveren? Test ons gerust. Trouwens, het verhaal van de schat van Beale is hoogstwaarschijnlijk een zeer goed opgezette hoax. Maar wel één die al meer dan honderd jaar standhoudt. Hoe dat kan? Tja, dat is dan weer de kracht van storytelling. 😉 |
|