Het was een brutale virtuele oorlog
03/01/2023
Tussen kerst en Nieuwjaar was ik met mijn gezin op vakantie in Durbuy.
We hebben er een leuk huis gehuurd mét compleet uitgeruste boomhut in de tuin. Onze jongens vonden het geweldig. Ook de omgeving was perfect: veel groen, mooie heuvels, ideaal voor ontspannende wandelingen. Ondanks de slechte weersvoorspellingen, hadden we maar één echte regendag. Niet dat onze kinderen dat erg vonden… “Dan zullen we moeten gaan lasershooten in plaats van nóg eens een wandeling te doen.” Wij dus naar “Adventure Valley” (aka “Coucke-ville”). Na veel te lang aanschuiven (Waarom stond er in godsnaam maar één persoon achter de balie?), kregen we eindelijk onze lasergeweren in handen. Tegen die tijd waren onze drie jongens helemaal opgefokt. Vastbesloten om elkaar virtueel af te knallen. “Mogen we beginnen?”, vroegen ze zonder het antwoord af te wachten. Net voor ze in de lasergame arena wegstoven, kon de vriendelijke dame hen nog net de belangrijkste instructie meegeven: “Denk eraan: niet lopen!” Je mag één keer raden wat er de daaropvolgende twintig minuten gebeurde. Juist ja … mijn kinderen, maar even goed mijn vrouw en ik (want in zo’n omstandigheden neemt het kind in ons het helemaal over) liepen de hele tijd als gekken door het labyrint van gangen en tunnels. Soms knalden we frontaal tegen elkaar aan als we een hoek omdraaiden. Het deed ons telkens even terugdenken aan de waarschuwende woorden van de dame, maar echt helpen deed het niet. Dat kan ook niet. Niemand zal tijdens een partijtje lasershooting rustig rondkuieren alsof hij op de Meir van Antwerpen loopt te shoppen. We spreken hier godverdomme over een brutale virtuele oorlog! Dan kan je jezelf niet intomen. ONMOGELIJK! Onze menselijke intuïtie neemt het in zo’n geval gewoon over. Dat gebeurt trouwens ook bij mensen die je website bezoeken. Ze willen zo snel mogelijk weten of jij hen kan helpen. Daarvoor vertrouwen ze op hun intuïtie. Je bezoekers brengen het grootste deel van hun tijd door op andere websites, niet op die van jou. Daardoor hebben ze een reeks verwachtingen over hoe websites zijn opgebouwd. Intuïtief zoeken ze naar specifieke functies of informatie op bepaalde locaties:
Zo weet je bezoeker wat hij mag verwachten en vindt hij makkelijker zijn weg op je website. En dat is belangrijk, want als een bezoeker binnen de eerste paar seconden niet vindt wat hij zoekt, klikt hij weg en zie je hem nooit meer terug. Volgens een recente studie van Microsoft is de aandachtsspanne van een gemiddelde mens amper 8 seconden (5 seconden minder dan tien jaar geleden). Daarom is het cruciaal om op je website meteen duidelijk te maken …
Bovendien hou je jouw webteksten best kort, duidelijk en ondubbelzinnig. Lees in dit verband gerust het blogartikel over UX writing dat we in het verleden schreven. Er zijn nog veel meer trucs en technieken om de aandacht van je websitebezoekers te vangen én te houden. Bij Impact Copywriting gebruiken we ze dagelijks om webteksten te schrijven waarmee onze klanten meer bezoekers, meer kliks, meer aanvragen en een hogere conversie halen uit hun website. |
|