Wat is UX writing?Marketeers en softwareontwikkelaars hebben er hun mond van vol. Techgiganten zoals Google, Amazon, Dropbox en Coolblue zetten er vandaag resoluut op in. UX writing wordt alsmaar populairder. Maar wat is het nu precies en waarom is het cruciaal voor een gebruiksvriendelijke site of applicatie? Laat ons dat even verduidelijken. Betekenis van UX writingUX is de afkorting van User eXperience en staat voor alles waardoor de digitale gebruikerservaring vlotter verloopt. UX writing is de verzamelnaam voor alle microcopy (of ultrakorte tekst) op knoppen, formulieren, instructies, antwoord- en foutpagina’s die de navigatie in digitale omgevingen vergemakkelijkt. Die tekst moet glashelder zijn en de bezoeker vlot door de website of de applicatie gidsen. Hoewel deze microcopy de aandacht niet hoeft te trekken, schuilt er heel wat potentieel in. Je kan er subtiel je brand voice in laten weerklinken of je bezoeker langer bij je houden. De 4 belangrijkste principes van UX writing1. User ExperienceUX writing is niet waar je als copywriter al je taaltoverij bovenhaalt. Alles staat in het teken van gebruiksvriendelijkheid. Duidelijk en ondubbelzinnig, dat is wat telt.
De principes van de user experience zijn geen exacte wetenschap en hebben veel met gevoel te maken. Als UX writer leef je je in de gebruiker in, en maak je het hem zo gemakkelijk mogelijk om zijn einddoel te bereiken. 2. Design en copy vormen één geheelHet is belangrijk dat UX schrijvers vroeg genoeg bij het ontwikkelingsproces van een nieuwe website worden betrokken. Vaak schrijven software ontwikkelaars snel die “kleine, onbelangrijke tekstjes”, voor ze een copywriter inhuren voor de long copy. Op een gebruiksvriendelijke website zijn design en inhoud op elkaar afgestemd. Ze dragen dezelfde boodschap, sfeer en stijl uit. UX writing is deel van een weloverwogen contentstrategie, samen met de langere webteksten en het design. Een geraffineerde samenwerking tussen design en copy gidst de bezoeker door alle online interacties. Als die samenwerking ontbreekt, kan het snel mislopen. 3. MicrocopyMicrocopy is overal. Het is de Leuk-knop op je Facebookpagina, de Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! die opduikt, en de waarschuwing Deze website maakt gebruik van cookies. Deze korte tekstjes zijn er in de eerste plaats om onduidelijkheden weg te werken en handelingen te vergemakkelijken. Lijkt simpel, maar is het niet. Het is een kunst om de juiste woorden ideaal te plaatsen. Als UX writer heb je erg weinig speelruimte om je gebruiker een aangename ervaring te bezorgen.
4. Brand voiceAls bedrijf heb je een eigen taal, een eigen persoonlijkheid. Elke interactie met je gebruiker, is een kans om die brand in de verf te zetten. Het is heel aangenaam voor een websitebezoeker wanneer het hele verhaal klopt: van design en kleurgebruik, tot de details van de microcopy. Toch moet je opletten om niet té aanwezig te zijn in de microtekstjes. Humor is leuk, maar transparantie is het allerbelangrijkste. Maar zelfs in die duidelijke boodschappen, kan je door subtiele ingrepen de toon van de boodschap doen overeenkomen met je merk.
Eigenlijk moet je maar 1 ding onthouden!Als je één tip onthoudt over UX writing, laat het dan deze zijn: De gebruiker is een persoon, net als jij. Schrijf dan ook voor de mens áchter het scherm. Schrijf wat je zelf zou willen horen als (potentiële) klant van een specifiek bedrijf, als gebruiker van een specifieke dienst. Beeld je in wat voor jou de gebruikservaring gemakkelijker zou maken. Ontvang je graag meer marketingnieuws en copywritingtips? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Lees ook ons artikel '5 effectieve tips voor scanbare copy'
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |