IMPACT COPYWRITING
  • Home
  • Wat doen we
    • Copywriting >
      • SEO Copywriting
      • Website teksten
      • Storytelling
      • Technical writing
      • Copywriter blogs
    • Teksten verbeteren
    • Marketingstrategie
    • Schrijftraining
  • Over ons
  • Cases
  • Contact
  • Blog
  • Gratis impactboosters
    • GRATIS INSPIRA-TAINMENT
    • GRATIS Ideale Koper Playbook
    • GRATIS marketingboek
    • GRATIS AIDA template
    • GRATIS Blog Templates
    • Marketingverhalen >
      • Hoe mijn LinkedIn-post viraal ging
      • Hier krijg ik het sch🤬t van!!!
      • FC Bommerskonten
      • Domme en slimme marketing op Suikerrock
      • Mijn zonen vonden er niks aan
      • The Xerox Experiment
  • Tone of voice van je copy bepalen: wat, waarom, hoe

    10/12/2019

    1 Opmerking

     

    Tone of voice van je copy bepalen: wat, waarom, hoe

    De tone of voice is de kenmerkende stijl waarmee je communiceert naar je doelgroep. Het is een belangrijk deel van je merkidentiteit en bepaalt voor een groot stuk hoe mensen over je denken en voelen. Ontdek waarom en hoe je jouw unieke tone of voice bepaalt en inzet.

    Tone of voice? ​Wat ís dat eigenlijk? 

    De Engelstalige term tone of voice is moeilijk te vertalen in het Nederlands. Letterlijk betekent het stemtoon of stembuiging. In onze context omschrijft het de manier waarop je als bedrijf je merkidentiteit naar je doelgroep communiceert.
    ​
    Het gaat niet om wat je zegt, maar wel hoe je het zegt en om welke indruk het nalaat op iedereen die het leest of hoort.
    tone of voice

    In 5 stappen naar jouw unieke voice ​of merkidentiteit.

    Je merkidentiteit weerspiegelt waar je voor staat als onderneming. Het is jouw unieke voice. Een sterke merkidentiteit zorgt ervoor dat mensen je onthouden en trouw blijven aan je bedrijf. Mensen willen zich associëren met sterke en positieve merken. 

    Een merkidentiteit of Brand identity is niet alleen weggelegd voor grote bedrijven. Ook als eenmanszaak of zelfstandig ondernemer heb je nood aan een duidelijke omschrijving van je bedrijfskarakter.

    ​Bepaal je unieke merkidentiteit in 5 simpele stappen.
    1. Definieer je kernwaarden

    Zet sleutelwoorden op papier die je met je onderneming associeert:
    • eigenschappen: eerlijk, luxueus, vrolijk, klantgericht, ...
    • fysieke kenmerken: kleurrijk, robuust, ...
    • omschrijvingen: ik vind het belangrijk dat klanten mijn product altijd in hun buurt kunnen vinden, ik wil continu innoveren, ... 

    Probeer zoveel mogelijk onderscheidende eigenschappen te noteren. Dat zijn kenmerken waardoor je bedrijf verschilt met je concurrenten. Een persoonlijke consulent voor elke klant zorgt bv. voor een betere en meer persoonlijke service dan een algemeen nummer.
     
    Definieer daarnaast ook wat je bedrijf niet is of wil zijn. 

    Alle kernwaarden die je nu hebt genoteerd zijn de eerste bouwstenen van je merkidentiteit. Het werkt altijd gemakkelijk om die neer te schrijven in een missie & visie document.
     2. Geef je onderneming een karakter

    Maak een voorstelling van je merk of bedrijf als een concrete persoon. Is het een hij of zij? Is het een sportieve en goedlachse man? Of eerder een serieuze en doelgerichte vrouw? Welke kledij draagt ze? Hoe zouden zijn vrienden hem omschrijven?

    En vooral: hoe zou zij zichzelf omschrijven?

    Houd altijd deze persoon in gedachten als je communiceert met de buitenwereld. Deze persoon is degene die je teksten schrijft en bepaalde designkeuzes maakt.
    3. Definieer je doelgroep

    Misschien vraag je je af waarom dit niet stap 1 was?
    Terecht, de bepaling van je doelgroep is een absolute prioriteit. Zonder doelgroep heeft je onderneming immers geen reden van bestaan. 

    Toch is het belangrijk om éérst te weten waar jij voor staat. Je moet eerst je voice (merkidentiteit) ontdekken, voor je met een bepaalde toon je doelgroep kan aanspreken.

    Concretiseer je doelgroep tot één of meerdere concrete personen (buyer persona). 
    Beschrijf zoveel mogelijk eigenschappen van deze persoon: geslacht, beroep, woonplaats, inkomen, opleidingsniveau, waarden, hobby's, favoriete websites en tv-series, geliefde vakantiebestemming, ...
    Geef elk van deze buyer personas ook een naam om het echt concreet te maken.

    Deze persoon is niet dezelfde als de persoon uit punt 2. Deze persoon heeft iets nodig van de persoon uit punt 2.

    Let op: doelgroep is niet hetzelfde als doelmarkt. De doelmarkt is andere bedrijven (B2B) of individuele klanten (B2C), al of niet in een bepaalde niche. Je doelgroep zijn de concrete mensen binnen de doelmarkt. 
    4. Creëer visuele herkenbaarheid

    Verder in dit artikel geven we tips over de weerspiegeling van je kernwaarden in je boodschappen en teksten, maar je merkidentiteit heeft ook een belangrijke visuele component.

    Je logo, het design van je website, je keuze voor kleuren, lettertypes en bepaalde foto's, ... Alles staat in dienst van herkenbaarheid. 

    Leg je stijlkeuzes vast in een stijlgids of brandbook waar je regelmatig naar teruggrijpt zodat je vormgeving op alle dragers (websites, brochures, e-mails, T-shirts, ...) samenhangend blijft.

    Lees ook 'Meer clicks door de juiste beelden bij je copy.
    Tone of voice en merkidentiteit
    Welke merken herken jij?
    5. Blijf vanaf nu consequent in je keuzes

    Het voornaamste in de creatie van een merk waarop klanten vertrouwen, is herkenbaarheid. Herkenbaar word je enkel door consistent te zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze je kennen, dat ze je organisatie begrijpen.

    Je kan je identiteit ook expliciet op je website publiceren, zoals Mailchimp, een organisatie die staat voor een herkenbare, eigentijdse en betrouwbare brand identity.

    Vertaal je identiteit naar copy met de juiste tone of voice

    Is je merkidentiteit volledig uitgewerkt? Dan is het tijd om ze vol zelfvertrouwen en glashelder aan de buitenwereld te tonen.
    ​Hoe je dat doet? Door een tone of voice te kiezen die helemaal past bij je merkidentiteit, je grafische stijl, je karakter en je doelgroep.
    En vooral door deze tone of voice consequent aan te houden in alles wat je vertelt, van je webteksten, blogartikels en advertenties, tot je mails, video's en berichten op sociale media.

    Tips voor een sprekende tone of voice

    • Sluit je teksten aan op de taal van je doelgroep, maar imiteer die taal nooit. Niets komt geforceerder over dan een taal proberen spreken die je niet kent. Blijf altijd oprecht.
    • Zoek een evenwicht dat je in al je communicatie aanhoudt. Schrijf, afhankelijk van je identiteit,  duidelijk maar niet betuttelend, informeel maar wel verzorgd, gedetailleerd maar zonder jargon, eerlijk maar niet grof, ... 
    • Breek af en toe regels. Het chocolademerk Tony's Chocolonely gebruikt bijvoorbeeld bijna geen hoofdletters op zijn website om een informeel en eigenzinnig karakter weer te geven. 
    • Vat je tone of voice samen in drie adjectieven (speels, grappig, eigenwijs of correct, zelfverzekerd en beleefd). Toets je teksten steeds af aan die eigenschappen voor je ze publiceert. 
    • Maak een stijlgids met een woordenlijst met (negatieve) termen die je nooit mag gebruiken, synoniemen die je consequent hanteert voor jargonwoorden, het perspectief van je teksten (jij of u), enzovoort. Hulp nodig bij het opstellen van je stijlgids? Vraag het aan onze experts.
    • Verschillende communicatiemiddelen vragen soms om een subtiele aanpassing van je toon, door de doelgroep die ze bereiken, en door hun mogelijkheden en beperkingen. Op sociale media ben je kort en overtuigend en in een e-mail iets formeler, maar je zal zien dat je in beide gevallen je unieke karakter kan laten doorschijnen als je zélf doordrongen bent van de identiteit van je bedrijf. 

    Voorbeeld van tone of voice: chocoladerepen

    Het Belgische Côte d'Or en het Nederlandse Tony's Chocolonely verkopen allebei chocoladerepen. Toch zijn er nauwelijks twee bedrijven die meer van elkaar verschillen in merkidentiteit. Kijk maar eens naar de kleuren en de stijl op hun websites.
    Foto
    De stijl van Côte d'Or straalt klasse en luxe uit.
    Foto
    De stijl van Tony's impliceert een speels en eigenzinnig karakter.

    De teksten in hun communicatie reflecteren die (visuele) identiteit. Lees er hieronder hun nieuwsbriefuitnodiging maar op na. Côte d'Or blijft traditioneel en formeel terwijl Tony's je wil betrekken bij een gemeenschap. De merkidentiteit van Tony's is erg in-your-face ​en het helpt ook dat ze een duidelijke missie hebben (de productie van chocolade eerlijk laten verlopen). Dat wil niet zeggen dat er over de identiteit van Côte d'Or minder is nagedacht, integendeel. Zij zijn de "klassieke" chocolade en brengen luxe verwennerij. 
    Foto
    Côte d'Or blijft traditioneel en formeel.

    Foto
    Tony's is erg in-your-face.

    Lees ook ons artikel over het belang van emotie in je communicatie

    Voorbeeld van tone of voice: de diverse merken van H&M

    De H&M groep heeft heel wat verschillende kledingmerken onder haar vleugels. Elk van die merken heeft een uitgesproken identiteit en een specifieke doelgroep, die ze moeiteloos weten te bereiken door soms erg kleine verschillen in hun communicatie. Het inzicht in zowel de visuele als de spreektaal van hun doelgroep, is bewonderenswaardig.

    Hier zie je hoe de homepages van COS, &otherstories en Monki in design de kernwaarden van elk merk uitdragen:
    Foto
    Monki is jong, divers en heel eigentijds. Dat zie je in hun gebruik van straatbeelden en hashtags.

    Foto
    De kledij van COS is functioneel, simpel en tijdloos, net als hun website.

    Foto
    &otherstories mikt op stijlvolle vrouwen die de mode op de voet volgen. Daarom lijkt hun site een beetje op een instagramfeed.


    ​Als je inschrijft op de nieuwsbrief van de drie merken, krijg je een berichtje in je mailbox dat perfect laat zien hoe door kleine ingrepen je merkidentiteit doorsijpelt in je taalgebruik.
    Foto
    Monki begint het berichtje met You're on the list!, alsof je op de gastenlijst staat van een exclusief feestje - iets wat de jonge doelgroep maar al te graag wil!

    Iets verder gebruiken ze het icoontje <3, wat het getypte alternatief is van een hartjes emoji. Zulke details demonstreren een kennis van de taal van de doelgroep, zonder geforceerd over te komen, omdat het overeenkomt met de identiteit van het merk. 

    De kleding en website van COS ademen simplisme en tijdloosheid. Niet moeilijk dat ook hun e-mailcommunicatie het niet onnodig ingewikkeld maakt met emoji's of hashtags. Rechttoe rechtaan en bondig: Welcome​. 
    Foto

    Foto
    Bonjour,

    De aanspreking zorgt meteen voor een mondaine en gesofisticeerde sfeer. De klant van &otherstories is een vrouw van de wereld, die maar al te graag een stijlvolle parisienne zou zijn. 


    ​Hulp nodig bij het bepalen en uitwerken van jouw merkidentiteit en tone of voice? Contacteer onze specialisten.
    DE JUISTE WOORDEN VOOR JOUW MERK
    ​
    ​Ontvang je graag meer marketingnieuws en copywritingtips?
    ​Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
    1 Opmerking
    Personal Massage Alabama link
    21/10/2022 19:09:36

    Thanks for wrriting this

    Antwoorden



    Laat een antwoord achter.

      Categorieën

      Alles
      Copywriting Tips
      In De Kijker
      Marketing Tips
      Opmerkelijk
      SEO Dossier
      UX Writing Tips
      Verkopen Met Je Website

    Lees onze blogartikels


    Wat doen we

    Copywriting
    Teksten verbeteren
    Marketingstrategie
    ​Schrijftraining

    Contactgegevens

    info@impact-copywriting.com

    +32 (0)487 49 39 19

    Support

    Contact
    Algemene voorwaarden
    ​Privacy statement

    Blog

    © 2021 - Impact Copywriting

    • Home
    • Wat doen we
      • Copywriting >
        • SEO Copywriting
        • Website teksten
        • Storytelling
        • Technical writing
        • Copywriter blogs
      • Teksten verbeteren
      • Marketingstrategie
      • Schrijftraining
    • Over ons
    • Cases
    • Contact
    • Blog
    • Gratis impactboosters
      • GRATIS INSPIRA-TAINMENT
      • GRATIS Ideale Koper Playbook
      • GRATIS marketingboek
      • GRATIS AIDA template
      • GRATIS Blog Templates
      • Marketingverhalen >
        • Hoe mijn LinkedIn-post viraal ging
        • Hier krijg ik het sch🤬t van!!!
        • FC Bommerskonten
        • Domme en slimme marketing op Suikerrock
        • Mijn zonen vonden er niks aan
        • The Xerox Experiment