Tone of voice van je copy bepalen: wat, waarom, hoeDe tone of voice is de kenmerkende stijl waarmee je communiceert naar je doelgroep. Het is een belangrijk deel van je merkidentiteit en bepaalt voor een groot stuk hoe mensen over je denken en voelen. Ontdek waarom en hoe je jouw unieke tone of voice bepaalt en inzet. Tone of voice? Wat ís dat eigenlijk?De Engelstalige term tone of voice is moeilijk te vertalen in het Nederlands. Letterlijk betekent het stemtoon of stembuiging. In onze context omschrijft het de manier waarop je als bedrijf je merkidentiteit naar je doelgroep communiceert. Het gaat niet om wat je zegt, maar wel hoe je het zegt en om welke indruk het nalaat op iedereen die het leest of hoort. In 5 stappen naar jouw unieke voice of merkidentiteit.Je merkidentiteit weerspiegelt waar je voor staat als onderneming. Het is jouw unieke voice. Een sterke merkidentiteit zorgt ervoor dat mensen je onthouden en trouw blijven aan je bedrijf. Mensen willen zich associëren met sterke en positieve merken. Een merkidentiteit of Brand identity is niet alleen weggelegd voor grote bedrijven. Ook als eenmanszaak of zelfstandig ondernemer heb je nood aan een duidelijke omschrijving van je bedrijfskarakter. Bepaal je unieke merkidentiteit in 5 simpele stappen. 1. Definieer je kernwaarden Zet sleutelwoorden op papier die je met je onderneming associeert:
Probeer zoveel mogelijk onderscheidende eigenschappen te noteren. Dat zijn kenmerken waardoor je bedrijf verschilt met je concurrenten. Een persoonlijke consulent voor elke klant zorgt bv. voor een betere en meer persoonlijke service dan een algemeen nummer. Definieer daarnaast ook wat je bedrijf niet is of wil zijn. Alle kernwaarden die je nu hebt genoteerd zijn de eerste bouwstenen van je merkidentiteit. Het werkt altijd gemakkelijk om die neer te schrijven in een missie & visie document. 2. Geef je onderneming een karakter Maak een voorstelling van je merk of bedrijf als een concrete persoon. Is het een hij of zij? Is het een sportieve en goedlachse man? Of eerder een serieuze en doelgerichte vrouw? Welke kledij draagt ze? Hoe zouden zijn vrienden hem omschrijven? En vooral: hoe zou zij zichzelf omschrijven? Houd altijd deze persoon in gedachten als je communiceert met de buitenwereld. Deze persoon is degene die je teksten schrijft en bepaalde designkeuzes maakt. 3. Definieer je doelgroep Misschien vraag je je af waarom dit niet stap 1 was? Terecht, de bepaling van je doelgroep is een absolute prioriteit. Zonder doelgroep heeft je onderneming immers geen reden van bestaan. Toch is het belangrijk om éérst te weten waar jij voor staat. Je moet eerst je voice (merkidentiteit) ontdekken, voor je met een bepaalde toon je doelgroep kan aanspreken. Concretiseer je doelgroep tot één of meerdere concrete personen (buyer persona). Beschrijf zoveel mogelijk eigenschappen van deze persoon: geslacht, beroep, woonplaats, inkomen, opleidingsniveau, waarden, hobby's, favoriete websites en tv-series, geliefde vakantiebestemming, ... Geef elk van deze buyer personas ook een naam om het echt concreet te maken. Deze persoon is niet dezelfde als de persoon uit punt 2. Deze persoon heeft iets nodig van de persoon uit punt 2. Let op: doelgroep is niet hetzelfde als doelmarkt. De doelmarkt is andere bedrijven (B2B) of individuele klanten (B2C), al of niet in een bepaalde niche. Je doelgroep zijn de concrete mensen binnen de doelmarkt.
5. Blijf vanaf nu consequent in je keuzes Het voornaamste in de creatie van een merk waarop klanten vertrouwen, is herkenbaarheid. Herkenbaar word je enkel door consistent te zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze je kennen, dat ze je organisatie begrijpen. Je kan je identiteit ook expliciet op je website publiceren, zoals Mailchimp, een organisatie die staat voor een herkenbare, eigentijdse en betrouwbare brand identity. Vertaal je identiteit naar copy met de juiste tone of voiceIs je merkidentiteit volledig uitgewerkt? Dan is het tijd om ze vol zelfvertrouwen en glashelder aan de buitenwereld te tonen. Hoe je dat doet? Door een tone of voice te kiezen die helemaal past bij je merkidentiteit, je grafische stijl, je karakter en je doelgroep. En vooral door deze tone of voice consequent aan te houden in alles wat je vertelt, van je webteksten, blogartikels en advertenties, tot je mails, video's en berichten op sociale media. Tips voor een sprekende tone of voice
Voorbeeld van tone of voice: chocoladerepenHet Belgische Côte d'Or en het Nederlandse Tony's Chocolonely verkopen allebei chocoladerepen. Toch zijn er nauwelijks twee bedrijven die meer van elkaar verschillen in merkidentiteit. Kijk maar eens naar de kleuren en de stijl op hun websites. De teksten in hun communicatie reflecteren die (visuele) identiteit. Lees er hieronder hun nieuwsbriefuitnodiging maar op na. Côte d'Or blijft traditioneel en formeel terwijl Tony's je wil betrekken bij een gemeenschap. De merkidentiteit van Tony's is erg in-your-face en het helpt ook dat ze een duidelijke missie hebben (de productie van chocolade eerlijk laten verlopen). Dat wil niet zeggen dat er over de identiteit van Côte d'Or minder is nagedacht, integendeel. Zij zijn de "klassieke" chocolade en brengen luxe verwennerij. Lees ook ons artikel over het belang van emotie in je communicatieVoorbeeld van tone of voice: de diverse merken van H&MDe H&M groep heeft heel wat verschillende kledingmerken onder haar vleugels. Elk van die merken heeft een uitgesproken identiteit en een specifieke doelgroep, die ze moeiteloos weten te bereiken door soms erg kleine verschillen in hun communicatie. Het inzicht in zowel de visuele als de spreektaal van hun doelgroep, is bewonderenswaardig. Hier zie je hoe de homepages van COS, &otherstories en Monki in design de kernwaarden van elk merk uitdragen:
Als je inschrijft op de nieuwsbrief van de drie merken, krijg je een berichtje in je mailbox dat perfect laat zien hoe door kleine ingrepen je merkidentiteit doorsijpelt in je taalgebruik.
Hulp nodig bij het bepalen en uitwerken van jouw merkidentiteit en tone of voice? Contacteer onze specialisten.
1 Opmerking
Laat een antwoord achter. |