Op zoek naar een manier om snel knallende testimonials te schrijven? Dan ben je aan het juiste adres. Ontdek in dit artikel de do’s en don’ts van testimonials en hoe je ze efficiënt inzet. De waarom van testimonialsVan een korte quote op je website tot een uitgebreide videoreportage waarin je klant vertelt over zijn ervaring met jouw bedrijf – testimonials zijn er in allerlei vormen. En allemaal hebben ze één ding gemeen: ze creëren vertrouwen bij een publiek dat vandaag al lang niet meer blind de reclamespotjes gelooft.
Een merk zal nooit iets negatiefs over zichzelf zeggen. Daarom kijken we naar reclame met het vooroordeel van misleiding en oneerlijkheid. Dat valt weg als een derde partij iets zegt: als die niet tevreden zou zijn, zou die ooit nooit toestemming hebben gegeven voor een testimonial. 5 tips1. Vraag eromNaast Google reviews zijn er weinig testimonials die vanzelf binnenlopen - en dan nog gaat het traag. Neem daarom het heft in eigen handen en maak de vraag om een getuigenis een vast onderdeel van je communicatie. Net een mooi project afgerond? Zet dan de eerste stap in de laatste mail, wanneer de samenwerking nog vers in het geheugen zit: Dankjewel voor het fijne project. Hopelijk ben jij even tevreden met het resultaat als ik. Zou ik je eventueel kort mogen interviewen over hoe je het proces hebt ervaren? Zo kan ik mijn diensten bijschaven en een nog betere werking garanderen. Vraag wel altijd expliciet om toestemming om hun woorden te publiceren. 2. Maak het gemakkelijkBezorg zelf de link waarop de klant meteen zijn getuigenis kan invullen. Kies je voor een interview? Stuur de vragen dan een paar dagen op voorhand zodat het interview niet langer hoeft te duren omdat je klant naar antwoorden zoekt. Of nog beter: verzamel quotes tijdens de samenwerking en vraag achteraf om toestemming om ze te publiceren. Dan heeft de klant al het werk voor jou gedaan. Schrijf samen. Vraag je klant om een kort interview zodat je hem in de richting kan sturen die voor jou het meeste oplevert. Stel bijvragen die focussen op aspecten van het project die je extra in de kijker wil zetten. Laat de afgewerkte tekst wel altijd nalezen voor je hem publiceert. 3. Doorloop het hele proces
4. Schrijf vanuit het perspectief van de klantSchrijf in de ik-vorm en ga voor uitgebreide quotes, aangevuld met pakkende oneliners. In dat opzicht is een testimonial vergelijkbaar met een interview in een krant of tijdschrift. Je versterkt de identificatie van de lezer met de klant die getuigt. Nog een schepje erbovenop... Waarom gaan we het liefst bij onze eigen vrienden te rade? We vertrouwen hun oordeel omdat we weten wie ze zijn, hoe ze eruitzien en wat ze doen. Dat vertrouwen kan je ook creëren in een testimonial door je klant een gezicht te geven. – letterlijk én figuurlijk. Vraag om een foto die je bij het artikel kan plaatsen en verwijs naar je klant met de voornaam, maar zorg ook voor voldoende achtergrondinformatie. Dat maakt de persoon achter de woorden menselijker en betrouwbaarder. 5. Voorzichtig verzamelenGa je voor een reeks testimonials? Wees dan zorgvuldig in je keuze. Als je op voorhand goed nadenkt over welke aspecten van je product of dienstverlening je wil uitlichten, weet je meteen welke klanten je best om een getuigenis vraagt. Zorg voor een verzameling getuigenissen die een zo breed mogelijk geven van je aanbod: klanten uit verschillende sectoren, met verschillende vragen en problemen.
Reclame zonder reclameDankzij testimonials kan jij reclame maken zonder ook maar een cent uit te geven - én ze komen nog een pak geloofwaardiger over. Mensen die testimonials lezen zijn namelijk vaak al op zoek naar een reden om 'ja' te zeggen. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen. Het enige waar ze nog over twijfelen is welke partij hen het best kan helpen om dat doel te bereiken. Met de mooie woorden van je eigen klanten trek je hen over de streep. Wil jij je communicatie meer kracht bijzetten met testimonials?
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |