Als startende onderneming verwacht je niet meteen een overvloed aan bezoekers en volgers, maar dat is wel een einddoel waar elke ondernemer van droomt. Met deze tips breng je als starter je websiteverkeer op gang tot je de rollende bal niet meer kan bijhouden. 1. Leer je doelgroep kennenBegin bij het begin: weten wie je doelpubliek exact is. Wat drijft je ideale klanten? Wat willen ze en wat willen ze zeker niet? Pas wanneer je het antwoord op die vragen kent, weet je welke content jij kan produceren die voor hen relevant is. Wanneer je je doelgroep écht vanbinnen en vanbuiten kent, moet je nadenken over waar die het meeste aan heeft. Waar zijn je klanten naar op zoek? Wat willen ze weten? Het is een kwestie van de juiste vragen beantwoorden. Van elke vraag die jij kan bedenken over jouw onderwerp, kan je een volledig nieuwe blogpost maken die je bezoekers vooruit helpt. Deze aanpak brengt veel voordelen met zich mee:
Het komt ook je SEO ten goede. De meest voorkomende zoektermen zijn namelijk vragen, ook als ze niet letterlijk zo geformuleerd worden (bijvoorbeeld de zoekterm ‘copywriting betekenis’). Ze onthullen dus wat je publiek graag wil weten en leveren de uitgelezen kans om daarop in te spelen. Zo komt de blog van jouw merk vanzelf bovenaan de volgende keer dat die zoekopdracht gegoogeld wordt.
Kan je wat hulp gebruiken bij SEO? Vraag het aan onze ervaren SEO copywriters. 2. Verzorg de vroege vogelsHet duurt waarschijnlijk even voor je honderden of duizenden bezoekers trekt. Geen paniek, dat is normaal. Bovendien focus je beter eerst op de goede behandeling van de bezoekers die er al wel zijn, dan meteen op zoek te gaan naar meer. Als je die eerste contacten meteen goed aanpakt, heb je er hoogstwaarschijnlijk een paar zeer loyale fans bij. Die hou je tevreden op drie manieren: Dat laatste gaat vanzelf als je ook tip 1 volgt, want deze manier van content creëren helpt je om goede post-gewoontes te creëren. De contentplanning met alle thema’s is er namelijk al, je moet enkel nog bepalen aan welk ritme je de artikels publiceert. Tip: Als beginner werk je best al wat vooruit, nu het nog rustig is. De kans is groot dat er over een tijdje drukkere periodes aankomen en dan heb je geen tijd meer om een artikel per week te schrijven. 3. Zoom eens inOm echt op te vallen, moet je af en toe iets groots doen. Misschien denk je nu aan een zotte stunt – en daar willen we je zeker niet van weerhouden – maar vaak is een stuk steengoede content al opvallend genoeg. Maak dus af en toe tijd vrij om te brainstormen over een andere manier om je verhaal te vertellen: kies voor content die grondiger is dan andere, creatiever, innovatiever, meer engagerend… Of ga voor de gevoelige snaar. En geen zorgen als het niet ‘boenk erop’ is. Iedereen moet een paar keer falen om te leren hoe het wél moet. 4. Creëer een netwerk, in stapjesGeen plaats meer geschikt om te netwerken dan sociale media. En dat doe je best met regelmaat zodat je niet achteruit schuift op de tijdlijnen. Zorg er dus voor dat je voldoende actief bent en creëer een duidelijke weekplanning om je daaraan te houden.
Bouw je onverwachts een grote community op? Goed gedaan, maar vergeet dan ook je eigen website niet. Je tijd is namelijk nuttiger besteed aan het optimaliseren van je hoofdplatform, want dat is waar iedere geïnteresseerde uiteindelijk terechtkomt en waar de conversie gebeurt. 5. Neem een standpunt inJe kent waarschijnlijk verschillende merken die zich nooit uitspreken over onderwerpen die onze maatschappij bezighouden – en misschien doen die het ook wel goed. Maar onderschat de kracht van merkactivisme niet. Bedrijven die het safe spelen zijn saai en makkelijk te vergeten, maar met een goed gefundeerde opinie kan je heel wat gelijkgestemde zielen voor eens en voor altijd aan je merk binden (en waarschijnlijk doe je er ook nog iets goeds mee). Klanten waar je sterke normen en waarden mee deelt zijn de meest loyale klanten die je kan hebben. Laat je dus niet tegenhouden om op te komen voor waar je in gelooft, als mens, ondernemer en als merk. Maar weet dat merkactivisme alleen maar werkt op deze twee voorwaarden:
2. Je moet genoeg doen. Tijdens pridemaand je logo snel even in regenboogkleuren zetten, bijvoorbeeld, is onvoldoende. Wanneer je een gemeenschap of doel steunt, is er meer nodig dan uiterlijk vertoon. Welke goede doelen kan je steunen? Hoe kan je de situatie op de werkvloer aanpassen om aan deze waarden te voldoen? Hoe kan je als bedrijf druk zetten om verandering teweeg te brengen? Welke evenementen kan je organiseren? Welke goede doelen kan je steunen? Lees ook ons artikel ‘Merkactivisme: als merk je stem laten horen’ 6. Koop een beetje trafficOndertussen heb je al heel wat content op je website en sociale media staan. Om te zorgen dat meer en meer mensen die te zien krijgen, kan je jouw verhalen een boost geven met social media advertising. Tip: Je hoeft er geen grote bedragen tegenaan te gooien om resultaten te boeken. Kies het platform dat het beste past bij het doelpubliek dat je wil bereiken en spendeer, bijvoorbeeld, € 20 om een week je advertentie te tonen. Om de zo veel tijd kleine beetjes investeren, is minder riskant en het laat je veel duidelijker zien wat werkt en wat niet, dan wanneer je € 1.000 spendeert aan één campagne. Een andere manier om meer traffic te genereren is via je netwerk:
Door zo’n samenwerkingen aan te gaan creëer je een verkeersstroom die voordelig is voor beide partijen. Kies uiteraard wel voor partners die een duidelijke link hebben met jouw merk en doelgroep en zorg dat je zelf ook iets te bieden hebt. En voilà, met deze eerste stappen neem je een vliegende start. Geen zorgen als het niet razendsnel gaat: sociale media en webverkeer zijn geen exacte wetenschap en hebben soms wat tijd nodig. Tijd die jij kan gebruiken om volop te experimenteren met je content. Hou die data dus goed in de gaten! Hulp nodig bij je contentcreatie?
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |