SEO Dossier | 4 | Beginnen met link buildingAls je een beetje bezig bent met SEO, heb je vast al gehoord over link building. Op andere sites links creëren naar jouw content, is één van de lastigste SEO-uitdagingen, maar kan uitzonderlijke resultaten opleveren. Deze korte gids zet je alvast op weg. 1. De principes achter link buildingWAT IS LINK BUILDING?Link building is de aanpak waarmee je ervoor zorgt dat andere websites naar strategische plaatsen op jouw website linken. LINK BUILDING ALS SEO-TOOLVoor zoekmachines als Google zijn links (of hyperlinks) manieren om het internet uit te kammen. Wanneer kwaliteitswebsites hun bezoekers jouw richting uitsturen, weet Google dat jij een betrouwbare bron bent. Je zal dan op termijn ook beter scoren in de zoekresultaten. Met andere woorden: een aanzienlijke hoeveelheid links op andere websites, verbetert je SEO. Maar let op! Bepaalde links tellen niet mee, of hebben zelfs een negatief effect op je ranking. Kijk bij SOORTEN LINKS voor meer daarover. Omdat het niet evident is om "links te bouwen" met andere sites, is het heel vruchtbaar wanneer je er toch in slaagt. Lukt het je om doorlopend links te creëren vanuit websites met enige autoriteit, dan word je daar sowieso voor beloond in de zoekresultaten.
KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT Google wil zich onderscheiden van andere zoekmachines, dankzij de baanbrekende BERT-technologie en een doorgedreven focus op kwaliteit. Je kan pas goed scoren in de zoekresultaten, wanneer er kwaliteitscontent staat op je homepage of gespecialiseerde blogpagina's, of wanneer je bruikbare tools, whitepapers en video's aanbiedt waar zoekers iets aan hebben. LEES OOK: Hoe schrijf je een goede blogpost? Google bekijkt daarnaast het aantal kwalitatieve links naar jouw site, niet alleen het aantal op zich. In het verleden kochten bedrijven wel eens links aan, of voegden ze op eigen houtje links toe op de reactiepagina's van populaire sites. Tegenwoordig beschermen bedrijven hun reactiepagina's, door de daar gepubliceerde links een 'nofollow'-code te geven. Zo kan de site niet geassocieerd worden met die links, en tellen ze niet mee in de zoekresultaten. 2. Soorten links
VERMIJDEN: EIGENHANDIG GEPLAATSTE LINKS Wanneer je met link building begint, heb je misschien de neiging om zoveel mogelijk links te creëren, op zoveel mogelijk websites. In principe kan je die zelf toevoegen. De meeste websites geven op verschillende locaties redactionele toegang aan hun gebruikers. Maar let op! Laat je niet verleiden om te linken naar je eigen website op niet-gemodereerde reactiepagina's of andere toegankelijke plekken. Niet alleen kom je zo louche over op andere gebruikers, Google bestraft dat soort van spamming met slechte rankings. 3. Link building: StrategieZoals bij elk onderdeel van een doeltreffende marketingstrategie, begin je niet overhaast met link building. Je zet eerst je doelen op papier, en onderneemt dan de weloverwogen en nodige stappen om kwalitatieve links naar jouw site te verwezenlijken. STAP 1 | BEPAAL JE DOEL Het heeft weinig zin om met link building te starten als je geen algemeen marketingdoel hebt vastgelegd voor een bepaalde periode. Link building is geen oplossing waarmee je op korte termijn meer bezoekers naar je website lokt. Integendeel, het is een intensief en traag proces, waarmee je meer vertrouwen in je brand genereert en dat pas op de lange duur vruchten afwerpt. Grote delen van een link building strategie overlappen met de rest van je SEO-plan, zoals de productie van kwaliteitscontent. Denk dus eerst goed na over je doelen op lange termijn, overweeg welke groepen je wil bereiken, en waarin je als autoriteit wil gezien worden. Pas dan kan je specifiek werken aan het bouwen van links (en relaties) met andere websites. STAP 2 | VIND JE HOOK
Tenzij je een liefdadigheidswebsite beheert, linkt niemand naar jouw site uit de goedheid van zijn hart. Je moet ervoor zorgen dat er iets in zit voor andere website-eigenaars. Dat noemen we een hook: het argument waarmee je iemand aan de haak slaat. De reden waarom iemand linkt naar jouw website. Die hook is overigens nooit een financiële beloning. Wanneer Google je betrapt op het 'aankopen' van links, zak je pijlsnel richting de bodem van de zoekresultaten. Voorbeelden van hooks
Ego-bait is een bijzonder soort hook. Het is letterlijk een 'lokmiddel'. Je vernoemt en prijst bepaalde invloedrijke personen in je content (en tagt hen dan bijvoorbeeld op sociale media), in de hoop dat ze jouw artikel met hun volgers en lezers delen.
LET WEL OP MET GUEST BLOGGING: Google kan je ook afstraffen voor je verschijning als gastblogger op een andere site. Dat komt doordat sommige marketeers in het verleden content fabriceerden van lage kwaliteit, vol overduidelijke links naar hun website. Je moet de kwaliteit van je gastblogs even goed bewaken als die van je eigen blogposts. Wanneer je knappe content creëert, zullen andere sites die graag publiceren, en behandelt Google ze niet als SPAM. STAP 4 | ZOEK NAAR "LINKERS"
Voor je bepaalt op welke manier je andere website wil benaderen, moet je eerst beslissen wie je wil benaderen. Idealiter staan er links naar jouw content op sites met dezelfde doelgroep. Dat zijn níet je concurrenten. Hen vragen om naar jou te verwijzen, is verloren moeite, want zij gaan hun klanten niet in jouw richting sturen. Je moet op zoek naar bloggers, influencers, nieuwswebsites en nichesites met een autoriteit binnen jouw vakgebied. Niet alleen bereiken zij het beoogde publiek, het zijn ook die sites die mogelijk interesse hebben in jouw content. Bijvoorbeeld: Je hebt een winkel met knutselgerei en speelgoed. Op je website publiceer je geregeld blogartikels. Afgelopen week schreef je een post met een leuke video, waarin je drie verschillende bootjes knutselt met afval. Wie zou er naar die post willen linken? Mommy-bloggers | De blogs en instagram accounts rond ouderschap zijn niet te tellen. Richt je indien mogelijk op bloggers uit de buurt van je fysieke winkel. Eco-bloggers | Ook over ecologie en duurzaamheid wordt er veel geschreven. Omdat je knutselt met afval, biedt je video mogelijk interessante content voor die sites. Communities van leerkrachten of jeugdwerkers | Personen die met kinderen werken, zijn altijd op zoek naar inspiratie. Autoriteiten | Kind & Gezin of goedgezind.be hebben misschien wel interesse? Websites van merken | In je video gebruik je naast afval ook lijm en ander knutselgerei uit je winkel. De fabrikanten van die artikelen willen misschien je video wel in de verf zetten. STAP 5 | MAAK PERSOONLIJK CONTACT Nu je doelwitten vastliggen, is het een kwestie van hen persoonlijk te contacteren en te vragen om naar jou te linken. " Zelfs in onze digitale tijden van nulletjes en eentjes, maken oprechte en persoonlijke relaties het verschil. " Memoriseer twee dingen voor je webredacteurs gaat aanschrijven:
Wanneer je iemand e-mailt, personaliseer dan je bericht. Influencers worden bedolven onder gelijkaardige mails. Neem hun tijd en aandacht niet als vanzelfsprekend aan. Spreek hen aan alsof je hen in het echte leven ontmoette, en begin een gesprek.
Bloggers of influencers rechtstreeks mailen heeft nog meer effect, als je zelf al op hun radar was verschenen, bijvoorbeeld doordat je op sociale media met hen communiceerde, hun posts deelde of likete, hun naam liet vallen in een eigen post, enzovoort. Als je consequent contact legt op instagram, twitter, facebook of LinkedIn, is de kans groot dat je doelwitten ook jou beginnen te volgen en je berichtjes gaan liken. Door een engagement op langere termijn na te streven, breid je de mogelijkheden voor link building aanzienlijk uit. STAP 6 | BOUW AAN EEN COMMUNITY Ga je graag nog een stap verder? Wil je een gemeenschap creëren van mensen die jouw content delen en vice versa? Dankzij sociale media is dat gemakkelijker dan ooit. Maar engagement komt niet vanzelf. Het is een logisch gevolg van het persoonlijke contact dat je legde in stap 5. Als het je lukt om de aandacht te trekken van een aantal invloedrijke spelers in je vakgebied, staat het in de kaarten geschreven dat er op termijn vanzelf naar je site gelinkt wordt, zonder dat je daar nog uitdrukkelijk om moet vragen. Om nog meer engagement te realiseren, kan je een facebookgroep beginnen, gastbloggers toelaten op je eigen blog en blijvend kwaliteitscontent aanbieden. Wie weet word je wel zélf een autoriteit, en krijg jij ooit berichten met de vraag om naar websites te linken! EXTRA! EXTRA! TIPS VOOR LINK BUILDING OP SOCIALE MEDIA Sociale media zijn de ultieme tools om jezelf bekend te maken bij vakgenoten.
SEO copywriter nodig voor teksten die scoren bij Google én je doelgroep?Lees ook de andere artikels uit het SEO-dossier
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |