Online content begrijpen kan een uitdaging zijn voor mensen met een visuele beperking. Maar met behulp van schermlezers kan je er toch voor zorgen dat ook slechtzienden en blinden de volledige boodschap van jouw website of blog kunnen ervaren. In dit artikel leer je wat schermlezers zijn en hoe je ze optimaal kan benutten. Wat is een schermlezer?
Een schermlezer is software die geschreven content op een webpagina 'voorleest' aan de bezoeker, waardoor mensen met een visuele beperking al je digitale content, zoals je website, blogs, online sjablonen, knoppen, afbeeldingen en andere digitale elementen, eenvoudiger kunnen raadplegen. Hoe werken schermlezers?Om informatie over pictogrammen, menu's, dialoogvensters, bestanden en mappen toegankelijkte maken, werken schermlezers nauw samen met het besturingssysteem van je computer en zetten ze tekst, knoppen, afbeeldingen en andere schermcomponenten om in spraak of braille. Meestal beginnen schermlezers bovenaan een webpagina of document en voorzien ze alternatieve tekst voor afbeeldingen. De manier waarop ze werken, varieert afhankelijk van het gebruik op je desktop of mobiel: Dekstop-schermlezersOp een desktop kan je een schermlezer bedienen met je toetsenbord. Hiermee kan je eenvoudig navigeren tussen verschillende elementen zoals knoppen, formulieren, links en afbeeldingen, of van object naar object gaan. Mobiele schermlezersOp mobiele apparaten kan je de schermlezer op twee manieren bedienen: Maak je website en blog toegankelijk voor schermlezers: tips en tricksAls je wilt dat je website en blogposts opvallen, dan is het dus ook belangrijk om te denken aan hoe schermlezers je content weergeven. Hier zijn enkele direct bruikbare tips om meteen mee aan de slag te gaan: 1) Voeg alt-teksten toe aan je afbeeldingenAfbeeldingen maken je website of blog aantrekkelijker voor je lezers. Schermlezers lezen afbeeldingen niet visueel voor, maar doen dat aan de hand van alt-teksten. Die geven een beschrijving van wat er op de afbeelding staat, zoals cijfers, informatie, personen of objecten, zodat mensen met een visuele beperking meteen de inhoud begrijpen. Bovendien verbeteren alt-teksten de vindbaarheid van je website in zoekmachines, waardoor (potentiële) klanten gemakkelijker je website of pagina kunnen ontdekken. 2) Voeg audiodescriptie of ondertiteling toe aan je video's3) Houd je content gestructureerdGebruik koppen, paragrafen, citaten en opsommingen in je HTML-code. Consistent gebruik van elementen zoals H2- en H3-koppen of het vetgedrukt maken van tekst verbetert dan ook de organisatie en leesbaarheid van je pagina. Zorg ook voor een leesbaar lettertype en houd je spelling en grammatica correct, zodat schermlezers je teksten gemakkelijk en duidelijk kunnen voorlezen. 4) Let op je vormgevingZorg ervoor dat je menu-items op alle pagina's dezelfde volgorde hebben en zorg voor voldoende contrast tussen de achtergrond en tekst in je afbeeldingen. Dit maakt de vormgeving meteen duidelijk en helder. Schermlezers zullen hierdoor de structuur van je website sneller begrijpen. 5) Verbeter de locatie-aanduiding voor je bezoekers
6) Optimaliseer formulierenZorg ervoor dat formulieren of documenten op je website zo toegankelijk mogelijk zijn. Zo kunnen gebruikers met gemak door de invulvelden navigeren met behulp van de tab-toets en selectievakjes aan- of uitvinken. Bovendien is het belangrijk om foutmeldingen niet alleen visueel met een kleur weer te geven, maar ook met tekst, aangezien slechtzienden kleurveranderingen moeilijker kunnen waarnemen. 7) Integreer kleur
Gelukkig zijn er handige online tools beschikbaar om kleuren te controleren en af te stemmen, zoals de Contrast Checker van WebAIM of a11y. Deze hulpmiddelen identificeren problemen met kleurcontrasten op webpagina's en bij specifieke kleurencombinaties. Houd je content boeiend én toegankelijkEn jij, waar werk je al aan op het gebied van toegankelijke communicatie? Toegankelijkheid in je contentmarketingstrategie integreren is een verstandige beslissing om geen klanten mis te lopen en een breder publiek te bereiken. Meer hulp nodig bij je content?
0 Comments
Als startende onderneming verwacht je niet meteen een overvloed aan bezoekers en volgers, maar dat is wel een einddoel waar elke ondernemer van droomt. Met deze tips breng je als starter je websiteverkeer op gang tot je de rollende bal niet meer kan bijhouden. 1. Leer je doelgroep kennenBegin bij het begin: weten wie je doelpubliek exact is. Wat drijft je ideale klanten? Wat willen ze en wat willen ze zeker niet? Pas wanneer je het antwoord op die vragen kent, weet je welke content jij kan produceren die voor hen relevant is. Wanneer je je doelgroep écht vanbinnen en vanbuiten kent, moet je nadenken over waar die het meeste aan heeft. Waar zijn je klanten naar op zoek? Wat willen ze weten? Het is een kwestie van de juiste vragen beantwoorden. Van elke vraag die jij kan bedenken over jouw onderwerp, kan je een volledig nieuwe blogpost maken die je bezoekers vooruit helpt. Deze aanpak brengt veel voordelen met zich mee:
Het komt ook je SEO ten goede. De meest voorkomende zoektermen zijn namelijk vragen, ook als ze niet letterlijk zo geformuleerd worden (bijvoorbeeld de zoekterm ‘copywriting betekenis’). Ze onthullen dus wat je publiek graag wil weten en leveren de uitgelezen kans om daarop in te spelen. Zo komt de blog van jouw merk vanzelf bovenaan de volgende keer dat die zoekopdracht gegoogeld wordt.
Kan je wat hulp gebruiken bij SEO? Vraag het aan onze ervaren SEO copywriters. 2. Verzorg de vroege vogelsHet duurt waarschijnlijk even voor je honderden of duizenden bezoekers trekt. Geen paniek, dat is normaal. Bovendien focus je beter eerst op de goede behandeling van de bezoekers die er al wel zijn, dan meteen op zoek te gaan naar meer. Als je die eerste contacten meteen goed aanpakt, heb je er hoogstwaarschijnlijk een paar zeer loyale fans bij. Die hou je tevreden op drie manieren: Dat laatste gaat vanzelf als je ook tip 1 volgt, want deze manier van content creëren helpt je om goede post-gewoontes te creëren. De contentplanning met alle thema’s is er namelijk al, je moet enkel nog bepalen aan welk ritme je de artikels publiceert. Tip: Als beginner werk je best al wat vooruit, nu het nog rustig is. De kans is groot dat er over een tijdje drukkere periodes aankomen en dan heb je geen tijd meer om een artikel per week te schrijven. 3. Zoom eens inOm echt op te vallen, moet je af en toe iets groots doen. Misschien denk je nu aan een zotte stunt – en daar willen we je zeker niet van weerhouden – maar vaak is een stuk steengoede content al opvallend genoeg. Maak dus af en toe tijd vrij om te brainstormen over een andere manier om je verhaal te vertellen: kies voor content die grondiger is dan andere, creatiever, innovatiever, meer engagerend… Of ga voor de gevoelige snaar. En geen zorgen als het niet ‘boenk erop’ is. Iedereen moet een paar keer falen om te leren hoe het wél moet. 4. Creëer een netwerk, in stapjesGeen plaats meer geschikt om te netwerken dan sociale media. En dat doe je best met regelmaat zodat je niet achteruit schuift op de tijdlijnen. Zorg er dus voor dat je voldoende actief bent en creëer een duidelijke weekplanning om je daaraan te houden.
Bouw je onverwachts een grote community op? Goed gedaan, maar vergeet dan ook je eigen website niet. Je tijd is namelijk nuttiger besteed aan het optimaliseren van je hoofdplatform, want dat is waar iedere geïnteresseerde uiteindelijk terechtkomt en waar de conversie gebeurt. 5. Neem een standpunt inJe kent waarschijnlijk verschillende merken die zich nooit uitspreken over onderwerpen die onze maatschappij bezighouden – en misschien doen die het ook wel goed. Maar onderschat de kracht van merkactivisme niet. Bedrijven die het safe spelen zijn saai en makkelijk te vergeten, maar met een goed gefundeerde opinie kan je heel wat gelijkgestemde zielen voor eens en voor altijd aan je merk binden (en waarschijnlijk doe je er ook nog iets goeds mee). Klanten waar je sterke normen en waarden mee deelt zijn de meest loyale klanten die je kan hebben. Laat je dus niet tegenhouden om op te komen voor waar je in gelooft, als mens, ondernemer en als merk. Maar weet dat merkactivisme alleen maar werkt op deze twee voorwaarden:
2. Je moet genoeg doen. Tijdens pridemaand je logo snel even in regenboogkleuren zetten, bijvoorbeeld, is onvoldoende. Wanneer je een gemeenschap of doel steunt, is er meer nodig dan uiterlijk vertoon. Welke goede doelen kan je steunen? Hoe kan je de situatie op de werkvloer aanpassen om aan deze waarden te voldoen? Hoe kan je als bedrijf druk zetten om verandering teweeg te brengen? Welke evenementen kan je organiseren? Welke goede doelen kan je steunen? Lees ook ons artikel ‘Merkactivisme: als merk je stem laten horen’ 6. Koop een beetje trafficOndertussen heb je al heel wat content op je website en sociale media staan. Om te zorgen dat meer en meer mensen die te zien krijgen, kan je jouw verhalen een boost geven met social media advertising. Tip: Je hoeft er geen grote bedragen tegenaan te gooien om resultaten te boeken. Kies het platform dat het beste past bij het doelpubliek dat je wil bereiken en spendeer, bijvoorbeeld, € 20 om een week je advertentie te tonen. Om de zo veel tijd kleine beetjes investeren, is minder riskant en het laat je veel duidelijker zien wat werkt en wat niet, dan wanneer je € 1.000 spendeert aan één campagne. Een andere manier om meer traffic te genereren is via je netwerk:
Door zo’n samenwerkingen aan te gaan creëer je een verkeersstroom die voordelig is voor beide partijen. Kies uiteraard wel voor partners die een duidelijke link hebben met jouw merk en doelgroep en zorg dat je zelf ook iets te bieden hebt. En voilà, met deze eerste stappen neem je een vliegende start. Geen zorgen als het niet razendsnel gaat: sociale media en webverkeer zijn geen exacte wetenschap en hebben soms wat tijd nodig. Tijd die jij kan gebruiken om volop te experimenteren met je content. Hou die data dus goed in de gaten! Hulp nodig bij je contentcreatie?
Op zoek naar een manier om snel knallende testimonials te schrijven? Dan ben je aan het juiste adres. Ontdek in dit artikel de do’s en don’ts van testimonials en hoe je ze efficiënt inzet. De waarom van testimonialsVan een korte quote op je website tot een uitgebreide videoreportage waarin je klant vertelt over zijn ervaring met jouw bedrijf – testimonials zijn er in allerlei vormen. En allemaal hebben ze één ding gemeen: ze creëren vertrouwen bij een publiek dat vandaag al lang niet meer blind de reclamespotjes gelooft.
Een merk zal nooit iets negatiefs over zichzelf zeggen. Daarom kijken we naar reclame met het vooroordeel van misleiding en oneerlijkheid. Dat valt weg als een derde partij iets zegt: als die niet tevreden zou zijn, zou die ooit nooit toestemming hebben gegeven voor een testimonial. 5 tips1. Vraag eromNaast Google reviews zijn er weinig testimonials die vanzelf binnenlopen - en dan nog gaat het traag. Neem daarom het heft in eigen handen en maak de vraag om een getuigenis een vast onderdeel van je communicatie. Net een mooi project afgerond? Zet dan de eerste stap in de laatste mail, wanneer de samenwerking nog vers in het geheugen zit: Dankjewel voor het fijne project. Hopelijk ben jij even tevreden met het resultaat als ik. Zou ik je eventueel kort mogen interviewen over hoe je het proces hebt ervaren? Zo kan ik mijn diensten bijschaven en een nog betere werking garanderen. Vraag wel altijd expliciet om toestemming om hun woorden te publiceren. 2. Maak het gemakkelijkBezorg zelf de link waarop de klant meteen zijn getuigenis kan invullen. Kies je voor een interview? Stuur de vragen dan een paar dagen op voorhand zodat het interview niet langer hoeft te duren omdat je klant naar antwoorden zoekt. Of nog beter: verzamel quotes tijdens de samenwerking en vraag achteraf om toestemming om ze te publiceren. Dan heeft de klant al het werk voor jou gedaan. Schrijf samen. Vraag je klant om een kort interview zodat je hem in de richting kan sturen die voor jou het meeste oplevert. Stel bijvragen die focussen op aspecten van het project die je extra in de kijker wil zetten. Laat de afgewerkte tekst wel altijd nalezen voor je hem publiceert. 3. Doorloop het hele proces
4. Schrijf vanuit het perspectief van de klantSchrijf in de ik-vorm en ga voor uitgebreide quotes, aangevuld met pakkende oneliners. In dat opzicht is een testimonial vergelijkbaar met een interview in een krant of tijdschrift. Je versterkt de identificatie van de lezer met de klant die getuigt. Nog een schepje erbovenop... Waarom gaan we het liefst bij onze eigen vrienden te rade? We vertrouwen hun oordeel omdat we weten wie ze zijn, hoe ze eruitzien en wat ze doen. Dat vertrouwen kan je ook creëren in een testimonial door je klant een gezicht te geven. – letterlijk én figuurlijk. Vraag om een foto die je bij het artikel kan plaatsen en verwijs naar je klant met de voornaam, maar zorg ook voor voldoende achtergrondinformatie. Dat maakt de persoon achter de woorden menselijker en betrouwbaarder. 5. Voorzichtig verzamelenGa je voor een reeks testimonials? Wees dan zorgvuldig in je keuze. Als je op voorhand goed nadenkt over welke aspecten van je product of dienstverlening je wil uitlichten, weet je meteen welke klanten je best om een getuigenis vraagt. Zorg voor een verzameling getuigenissen die een zo breed mogelijk geven van je aanbod: klanten uit verschillende sectoren, met verschillende vragen en problemen.
Reclame zonder reclameDankzij testimonials kan jij reclame maken zonder ook maar een cent uit te geven - én ze komen nog een pak geloofwaardiger over. Mensen die testimonials lezen zijn namelijk vaak al op zoek naar een reden om 'ja' te zeggen. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen. Het enige waar ze nog over twijfelen is welke partij hen het best kan helpen om dat doel te bereiken. Met de mooie woorden van je eigen klanten trek je hen over de streep. Wil jij je communicatie meer kracht bijzetten met testimonials?
Een liefdesbrief schrijven is net zoals het schrijven van goede copy. In beide gevallen heeft de schrijver een duidelijk doel voor ogen dat hij met slimme (lieve) woorden probeert te bereiken. Een romanticus kan dus nog heel wat leren van een copywriter, en vice versa. Omdat het vandaag Valentijn is, wanen we ons echte cupido’s en delen we zes tips voor de ultieme liefdesbrief. Zo werpen je crush – of je toekomstige klanten – zich snel aan jouw voeten! Tip 1: Gebruik spreektaalWe komen wel graag intelligent over, maar gebruik in je tekst toch maar zoveel mogelijk gewone woorden en vermijd onnodig moeilijke termen. Door te veel dure woorden te gebruiken wordt je boodschap onduidelijk en maak je het je future lover moeilijk, waardoor die eerder zal afhaken. Gewoon jezelf blijven dus: spreektaal blijft in een wervende tekst nog altijd het meest effectief. Tip 2: Wees creatief
Tip 3: Vermijd schrijffouten |