Je hebt het ongetwijfeld gemerkt: de afgelopen jaren heeft AI al heel wat stof doen opwaaien, ook binnen de wereld van SEO. Veel SEO-experts zijn bezorgd dat Google websites gaat straffen die teksten van AI gebruiken. Maar wat is de echte impact van AI-teksten op jouw SEO-strategie? En hoe staat Google eigenlijk tegenover deze teksten? In deze blog nemen we je mee in de wereld van AI en SEO. Wat vindt Google van schrijven met AI?In het begin was Google niet echt blij met teksten die door AI zijn gemaakt. En dat had de zoekmachine niet zonder reden: veel SEO-copywriters maakten gebruik van AI-tools om vooral sneller content te produceren en beter te scoren in de zoekresultaten. Het resultaat? Een hoop onzinnige en matige SEO-teksten die weinig waarde toevoegden en de kwaliteit van de zoekresultaten verpestten.
De evolutie: betere AI, nieuwe kansenGelukkig is er ondertussen heel wat veranderd. Hoewel Google zich soms nog wel eens zorgen maakt, is de kwaliteit van teksten die door AI worden gemaakt in de loop der tijd gelukkig een stuk verbeterd. Moderne AI-tools zoals SEO.AI, Jasper en Copy.ai hebben inmiddels bewezen dat je met AI prima teksten kan schrijven. Ze zorgen voor relevante koppen, structureren de inhoud en helpen bij het opzetten van sterke basiscontent. Voor tekstschrijvers betekent dit een ware revolutie: door AI slim te gebruiken, kunnen we sneller en efficiënter werken zonder dat we inboeten op kwaliteit. En dat is voor ons als copywriters toch wel een reden om een feestje te vieren! AI-teksten: kwaliteit en relevantie vooropMet al die positieve vooruitgangen in de wereld van AI heeft ook Google zijn kijk op AI-teksten flink onder de loep genomen. Dankzij de nieuwe Search Essentials-richtlijnen zijn er nu heldere kwaliteitseisen opgesteld. Dit betekent dat tekstschrijvers nu kunnen genieten van de voordelen van door AI geproduceerde content, zonder dat hun SEO-strategieën in de problemen komen. Wat is de belangrijkste tip? Als je AI-teksten gaat schrijven en je wilt goed scoren in de zoekresultaten, let dan op twee belangrijke basisvereisten:
Voor Impact Copywriting is dit natuurlijk geen verrassing. Dit zijn natuurlijk punten waarop wij altijd extra letten. 😉 Wat maakt AI-tools zo handig voor copywriting en SEO?De verschuiving in de manier waarop Google AI-gegenereerde teksten beoordeelt, opent voor ons als SEO-professionals een wereld aan nieuwe kansen. AI-tools dienen voor ons als copywriters als een soort schrijfhulp; ze zorgen niet alleen voor een snellere workflow, maar brengen ook onze schrijfvaardigheden naar een hoger niveau. En dat is toch wel een hele fijne bonus, toch?
AI en SEO: krachtig in balansAI-gegenereerde teksten kunnen je SEO-strategie een flinke boost geven, maar alleen als je werkt volgende de richtlijnen van Google en gebruikmaakt van kwalitatieve tools. Toch blijft het belangrijk om het vakmanschap van een ervaren schrijver in te schakelen voor écht overtuigende en inspirerende teksten of vertalingen. Alleen dan creëer je content die niet alleen informeert, maar ook je publiek raakt. Bij Impact Copywriting helpen we je die balans te vinden. Of je nu werkt aan je SEO of je website technisch wilt optimaliseren, onze marketingstrategieën en website-analyse bieden je de inzichten die je nodig hebt om gerichte stappen te zetten. Zo zorgen we ervoor dat jouw boodschap zowel je publiek raakt als Google overtuigt. Wil jij je boodschap krachtig overbrengen?
Contacteer ons voor doelgerichte copywriting die het verschil maakt
0 Opmerkingen
Wil jij meer uit je website halen en je online prestaties verbeteren? Dan is een grondige website-analyse een absolute must. Hiermee ontdek je niet alleen wat er goed gaat, maar vooral waar de verbeterkansen liggen. Ga je mee op ontdekkingsreis door je website en tover je die mee om tot een krachtige online tool? Wat is een website-analyse?Een website-analyse is de ultieme check-up voor jouw site. Het is een systematische beoordeling van alles wat invloed heeft op je online prestaties: van techniek en inhoud tot gebruikerservaring en vindbaarheid.
Door deze aspecten onder de loep te nemen, krijg je een helder beeld van wat werkt én wat beter kan. Met behulp van tools zoals Google Analytics ontdek je waar bezoekers afhaken, welke pagina’s populair zijn en hoelang ze blijven hangen. Op basis van deze inzichten kan je gerichte verbeteringen doorvoeren, zodat je bezoekers langer vasthoudt en makkelijker omzet naar klanten. Klinkt goed, toch? Waarom is een website-analyse belangrijk?Een website die traag laadt, slecht navigeert of niet mobielvriendelijk is, jaagt bezoekers weg. Dat kost je niet alleen klanten, maar schaadt ook je reputatie. Een grondige website-analyse helpt je deze valkuilen te vermijden. Je ontdekt knelpunten zoals gebroken links, onoverzichtelijke structuren of technische problemen die je groei remmen. Bovendien geeft een website-analyse inzicht in de effectiviteit van je marketingstrategieën. Hoe vinden bezoekers jouw site? Welke campagnes leveren de meeste conversies op? Deze kennis stelt je in staat om je aanpak te verfijnen en je doelgroep nog beter te bedienen. Het belang van een goede website-structuurEen overzichtelijke website is een feestje voor je bezoekers én zoekmachines. Met een duidelijke structuur vinden bezoekers moeiteloos wat ze zoeken. Dit houdt ze langer op je site en verhoogt de kans dat ze actie ondernemen, zoals contact opnemen of een aankoop doen.
Daarnaast is een heldere structuur cruciaal voor SEO. Zoekmachines kunnen je site beter doorzoeken en indexeren, wat resulteert in hogere rankings. Zorg ervoor dat belangrijke pagina’s direct toegankelijk zijn en gebruik duidelijke menu’s en breadcrumbs. Dit maakt de navigatie een fluitje van een cent voor je bezoekers. Extra bonus: een goede structuur versnelt de laadtijd van je site. Een snelle website levert niet alleen blije gebruikers op, maar wordt ook door Google beloond met een hogere ranking in de zoekresultaten. Snelheid en laadtijd: zo belangrijk is hetStel je voor: een bezoeker klikt op je site, maar moet wachten tot de pagina eindelijk laadt. Grote kans dat ze direct afhaken. Elke seconde telt! Een trage website kost je niet alleen bezoekers, maar ook omzet. Regelmatig testen is hierbij key. Een snelle site geeft je niet alleen tevreden bezoekers, maar ook een voorsprong in zoekmachines. Een website-analyse vertelt je alles over de laadtijden van je website op desktop én mobiele toestellen. Mobielvriendelijkheid: onmisbaar in 2024Meer dan de helft van je bezoekers surft via hun smartphone. Is jouw site niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten? Dan loop je klanten mis. Een responsief design, dat zich aanpast aan elk schermformaat, is niet langer een luxe maar een noodzaak. Google kijkt bij het indexeren zelfs eerst naar de mobiele versie van je site. Als die niet voldoet, verlies je waardevolle posities in de zoekresultaten. Investeer daarom in een mobielvriendelijke website die soepel werkt en er strak uitziet. Je bezoekers (en Google) zullen je dankbaar zijn Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en website-analyseSEO en website-analyse zijn een gouden duo. Met een website-analyse ontdek je precies waar je SEO-strategie tekortschiet:
Deze inzichten helpen je gerichte stappen te zetten. Optimaliseer je content, verbeter je zoekwoorden en bouw aan sterke links. Vergeet niet dat SEO een continu proces is. Door regelmatig te analyseren en aan te passen, blijf je je concurrenten een stap voor. Gebruiksvriendelijkheid en navigatieEen gebruiksvriendelijke website trekt bezoekers aan en houdt ze vast. Duidelijke knoppen, een overzichtelijk menu en een zoekfunctie maken een groot verschil. Wanneer bezoekers moeiteloos door je site navigeren, zijn ze sneller geneigd om actie te ondernemen. Test je website door de ogen van een gebruiker. Vind je makkelijk wat je zoekt? Is het duidelijk waar je moet klikken? Kleine verbeteringen kunnen een groot effect hebben op klanttevredenheid en conversie. Gespecialiseerde UX-writers kennen alle trucs om je website écht gebruiksvriendelijk te maken. Content die overtuigtEen website-analyse helpt je zwakke plekken in je content te identificeren. Schrijf pakkende koppen, gebruik bullet points en voeg visuele elementen toe om de aandacht vast te houden. Zorg er daarnaast voor dat je call-to-actions onweerstaanbaar zijn. Goede content inspireert, informeert en converteert. Tools en technieken voor een sterke website-analyseGelukkig hoef je een website-analyse niet handmatig te doen. Tools zoals Google Analytics, SEMrush, Ahrefs, geven je een schat aan informatie. Van bezoekersgedrag tot SEO-inzichten: deze tools helpen je om datagestuurde beslissingen te nemen. Wil je weten welke versie van een pagina het beste werkt? Probeer A/B-testen! Door verschillende varianten te testen, ontdek je wat het beste aansluit bij je doelgroep. Blijf continu meten en optimaliseren om je site te perfectioneren. Conclusie: een website-analyse is jouw snelweg naar online succesEen grondige website-analyse is geen luxe, maar een noodzaak voor iedereen die online wil groeien. Door technische fouten op te lossen, je content te verbeteren en je site gebruiksvriendelijker te maken, trek je meer bezoekers en behaal je meer conversies. Maak van je website een krachtige tool die werkt voor jou. Start vandaag nog met een website-analyse en ontdek hoe je jouw online succes naar nieuwe hoogten tilt.
Ontdek onze 360° website-analyse Stel, je hebt net een zoekwoordenonderzoek uitgevoerd en daar stuit je op iets vreemds: een zoekterm met een spelfout, zoals ‘sneeker’, wordt veel vaker ingegeven dan de juiste spelling ‘sneaker’. Wat doe je dan als copywriter? Ga je voor die populaire zoekterm of blijf je trouw aan een correcte spelling? En hoe zit het dan met die samengestelde woorden, zoals ‘taalcursus’ versus ‘taal cursus’? Laten we dit SEO-mysterie in deze blog samen ontrafelen. De paradox van SEO en spellingAls SEO-copywriters snappen we het dilemma helemaal: je wilt met je teksten hoog scoren in zoekmachines, maar tegelijkertijd staat je inner grammar nazi op z’n achterste poten bij het idee om de taalregels overboord te gooien. Neem bijvoorbeeld volgend scenario: je schrijft een SEO-tekst over pizzarecepten. Je duikt in de zoekwoordendata en wat blijkt? Mensen zoeken massaal op ‘pizza recepten’ (met spatie). Terwijl jij en ik natuurlijk weten dat het volgens de spellingsregels aan elkaar hoort.
3000 zoekopdrachten per maand... Dat is natuurlijk nogal wat! Ga je voor dat smeuïge zoekvolume en negeer je je spellingsprincipes? Of kies je voor correct taalgebruik, ook al lokt dat misschien wat minder hongerige pizzafans? Hoe gaan zoekmachines om met spelfouten en SEO?Zoekmachines zijn tegenwoordig een stuk slimmer geworden als het op spelfouten en SEO aankomt. In het verleden scoorde je wellicht hoger in de zoekresultaten als je effectief “pizza recepten” (met spatie) in je tekst zou gooien. Maar die tijd is voorbij, want voor zoekmachines maakt het tegenwoordig eigenlijk niet veel meer uit wat je intikt, of dat nu “pizza recepten” (met spatie) of “pizzarecepten” (de juiste schrijfwijze, zonder spatie) is. Betekent dit dan dat je als SEO-copywriters toch beter kiest voor de foutief gespelde versie (pizza recepten)? Niet direct, want zo werkt het ook weer niet: zoekmachines zijn veel meer geïnteresseerd in kwaliteitsvolle, informatieve content dan in een paar verkeerd gespelde zoekwoorden. Als SEO-copywriter is het daarom beter om te focussen op leesbare en professionele teksten. Dat maakt veel meer indruk op je bezoekers (en uiteindelijk ook op zoekmachines). Leesbaarheid en professionaliteit vóór allesOnafgezien van de best practices voor zoekmachines, is het eigenlijk ook gewoon geen goed idee om als SEO-copywriter teksten met spelling- en grammaticafouten te schrijven:
Creatief omgaan met samengestelde woordenBen je toch op zoek naar een ultieme manier om samengestelde woorden met al hun verschillen in zoekresultaten slim te combineren? Dan kan je je tekst als SEO-copywriter natuurlijk ook gewoon een creatieve twist geven, zonder expliciet een foute spelling te gebruiken. 1. Combineer samengestelde woorden Stel, je wilt scoren op zowel “pizza recept” als “pizzarecept”. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen schrijven: “Hey pizzafanaat! Zin in een heerlijke pizza en op zoek naar het ultieme recept? Dan is dit pizzarecept precies wat jij nodig hebt!” Zo combineer je uiteindelijk toch het beste van beide werelden, zonder in te boeten of spelling of grammatica. 2. Maak gebruik van het koppelteken Heb je liever nog een andere manier om je zoekresultaten een boost te geven, zonder aan de spellingsregels in te boeten? Dan is het koppelteken je beste vriend!
Tip: Laat de keuze aan de klant
Als SEO-copywriters laten wij vaak de keuze ook gewoon bij de klant: willen ze meer verkeer genereren met zoekwoorden die niet volgens het boekje zijn gespeld? Of hechten ze meer waarde aan een vlekkeloze, professionele uitstraling? We werpen steeds ons deskundig oog op de situatie en adviseren de klant op maat van zijn tekst. Ons advies: De juiste balans tussen SEO en correcte taalSpelfouten verwerken in onze content? Daar doen we bij Impact Copywriting liever niet aan mee. Zoekmachines zijn tegenwoordig best slim en kunnen echt wel de juiste verbanden leggen, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. En jouw lezers? Die zullen je met open armen ontvangen als je ze trakteert op een foutloze en professionele tekst. We blijven natuurlijk wel scherp en gooien onze creativiteit in de strijd om op zoek te gaan naar frisse manieren om jouw zoekvolume en correct taalgebruik te combineren. Zo komen we met verfrissende oplossingen én een SEO-tekst op maat. Benieuwd hoe wij dat aanpakken?Stuur ons gerust een berichtje, dan gaan we samen aan de slag met jouw SEO-teksten. We beloven alvast dat het een feestje wordt!
Content writing, copywriting, teksten schrijven… allemaal hetzelfde. Of toch niet? Als copywriters brengen we je boodschap graag krachtig over naar je doelgroep, maar met welk type teksten dat we dat doen hangt af van je verhaal en doel: zetten we in op content writing of toch eerder op copywriting? En wat is nu precies het verschil tussen die twee? In dit artikel leggen we het haarfijn uit. Wat is content writing?Met content writing wil je je doelpubliek informeren, inspireren, entertainen of overtuigen. Het gaat om teksten die niet direct bedoeld zijn om iets te verkopen, maar om een band te creëren en je doelgroep in beweging te brengen, zodat je hun vertrouwen kan winnen. Denk bijvoorbeeld aan blogartikels, case studies en testimonials, whitepapers, artikels of reportages, waarin je zoveel mogelijk info wil geven en je expertise wil delen. Met dit soort relevante content bouw je autoriteit en vertrouwen in je sector en trek je meer bezoekers naar je website die uiteindelijk klant zullen worden. Wat is copywriting?Copywriting daarentegen is het schrijven van een tekst met als doel mensen te overtuigen en hen aan te zetten tot actie. Copywriting draait echt om conversie: elke zin heeft een specifiek doel voor ogen. Een ervaren copywriter weet precies hoe hij de juiste snaar moet raken bij de lezer, door slim gebruik te maken van overtuigingstechnieken en de juiste psychologische triggers. Hij speelt in op emoties, lost pijnpunten op en zet de voordelen van je product of dienst in de verf, met als doel de lezer te verleiden om iets te doen, zoals je product kopen, een formulier invullen of zich inschrijven voor een nieuwsbrief. Copywriting helpt je prospecten te overtuigen en converteren naar betalende klanten.
Wat is een tekstschrijver?Een tekstschrijver is een overkoepelende term voor iemand die professioneel teksten schrijft, en dat geldt zowel voor content writing, copywriting en andere soorten teksten. Zowel een content writer als een copywriter zijn dus tekstschrijvers, maar met elk hun eigen specialisatie en focus. De verschillen tussen een content writer en een copywriterWaar een copywriter richt zich op de korte termijn met gerichte boodschappen om snel te converteren, is content writing eerder een werk van lange adem, waarbij je geleidelijk aan een relatie opbouwt met je publiek. Daarnaast is er ook een verschil in stijl:
Hoewel copywriting en content writing verschillende doelen hebben, delen ze ook heel wat overeenkomsten. Zowel copywriters als content writers moeten je doelgroep door en door kennen, je merkidentiteit en tone-of-voice perfect aanvoelen, en je boodschap helder overbrengen. Beiden zijn experts in pakkende teksten schrijven die je doelgroep weten te boeien. Hybride copywritingEen hybride vorm van copywriting en content writing is ook goed mogelijk. Met hybride copywriting combineer je het beste van twee werelden: je biedt waardevolle content aan je lezers, maar verwerkt er tegelijkertijd ook subtiele verkoopprikkels in. Zo bouw je een band op én zet je aan tot actie. Een goed voorbeeld hiervan zijn blogartikels die SEO-geoptimaliseerd zijn rond specifieke zoekwoorden. Je informeert je lezers over een bepaald onderwerp, maar tegelijkertijd link je door naar relevante producten of diensten. Wat heb je het meest nodig: copywriting of content writing?Het antwoord is: allebei. Voor een succesvolle content marketingstrategie heb je zowel goede content als sterke copywriting nodig. Content writing om je doelgroep naar je website te lokken en een band op te bouwen. Copywriting om je bezoekers te overtuigen en te converteren tot klanten. Content zonder copywriting is als een winkel zonder verkoper. Je hebt misschien veel volk over de vloer, maar niemand die ze overtuigt om iets te kopen. Omgekeerd werkt copywriting zonder content ook niet. Je hebt eerst waardevolle content nodig om überhaupt bezoekers aan te trekken die je dan kan overhalen. De kunst is de juiste balans te vinden en beide vakkundig te integreren. Tekstschrijver nodig? Impact Copywriting staat voor je klaar!Heb je een ervaren tekstschrijver nodig die zowel content writing als copywriting in de vingers heeft? Dan is Impact Copywriting je partner bij uitstek. Onze getalenteerde copywriters en content writers weten precies hoe ze je doelgroep kunnen raken en overtuigen. Ze schrijven SEO-vriendelijke teksten die niet alleen hoog scoren in Google, maar ook je merkbekendheid en autoriteit versterken. Wil jij content en teksten die meer resultaten opleveren?
Vraag nu je voordelige offerte Op zoek naar manieren om je online aanwezigheid te verbeteren en meer klanten aan te trekken? Een belangrijke verschilmaker is je Domain Authority. Maar wat is Domain Authority eigenlijk en hoe kan je het verbeteren? Lees verder voor handige tips om je online impact te vergroten. Wat is Domain Authority?Domain Authority is een score die de ranking van jouw website in de zoekmachines bepaalt, ook wel de DA-score genoemd. Het systeem werd ontwikkeld door Moz, het Amerikaanse internetbedrijf achter de gelijknamige SEO-software. De DA-score varieert van 1 tot 100: hoe hoger de score, hoe groter de kans op een hoge positie in de zoekresultaten. Hoewel Domain Authority geen officiële rankingfactor van Google is en volledig losstaat van diens algoritme, is het in de praktijk toch interessant om je DA-score te verbeteren:
Hoe werkt Domain Authority? |